Solidariteit en actie leveren wel degelijk resultaten op. Na 23 dagen strijd werden de acht studenten van de beweging MENA, die toegang tot de studies op het Nationale Politechnische Instituut (IPN) eisen, vrijgelaten. Zeven onder hen werden al na negen dagen vrij gelaten. De laatste student, een minderjarige jongen, kwam vrij op donderdag 30 augustus. De strijd kan echter niet stoppen. Allen werden tegen een borgsom vrijgelaten en er volgt nog een gerechtelijk proces.

Het belangrijkste is wel dat ze nu allemaal uit de gevangenis zijn en weer kunnen deelnemen aan de strijd. Met deze repressie wilde de directie van het IPN de studentenbeweging intimideren en uiteindelijk neerslaan. Het tegendeel is gebeurd. Niet alleen is de beweging van de studenten niet gestopt maar heeft ze de steun gekregen van al de organisaties van het personeel van het IPN en van talrijke vakbonden op de universiteiten. Drie grote advertenties werden geplaatst in het belangrijkste linkse dagblad La Jornada. Gedurende 12 dagen werd deze krant een echt forum voor talrijke lezersbrieven, solidariteitsboodschappen enzovoort uit heel het land. Daar bovenop kregen de studenten veel steun van vakbonden en van tientallen volksvertegenwoordigers van de PRD, de linkse Partij van de Democratische Revolutie. De belangrijkste dagbladen en zelfs de televisie hebben regelmatig verslag gebracht van de acties tegen de aanhouding van de studenten.

Solidariteit kwam ook uit de rest van wereld zoals uit Spanje, Argentinië, Canada, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Pakistan, de Verenigde Staten, Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Brazilië, Venezuela en El Salvador.

Door deze campagne voor de studenten van MENA heeft de CLEP-CEDEP (Comité ter Verdediging van het Openbaar Onderwijs, de overkoepelende studentenbeweging achter de protesten) bewezen dat ze een ernstige en zeer strijdbare beweging is die niet zomaar van de kaart kan geveegd worden. Solidariteit tegen de repressie werd in de praktijk omgezet. De CLEP-CEDEP is nu gewikt en gewogen. De studenten van CLEP-CEDEP en de studentenactivisten van de Marxistische Tendens Militante zijn geen kleine kinderen die men de stuipen op het lijf kan jagen met bedreigingen of celstraf.

Neem bijvoorbeeld de situatie van de minderjarige jongen, Francisco Jay Aguila, die bijna twee weken langer werd gevangen gehouden. Helemaal geïsoleerd van zijn andere kameraden heeft hij het echt hard te verduren gehad. Weinig mensen worden op jonge leeftijd onderworpen aan dergelijke loodzware druk. Maar hij heeft weerstand geboden en is niet door de knieën gegaan.

Piket aan de ambasssade

De volgende stap is nu de bevrijding van Adan Mejia Lopez, militant eveneens van het CLEP-CEDEP, van de APPO (de Volksvergadering die vorig jaar gedurende enkele maanden Oaxaca bestuurde) en van de Tendencia Marxista Militante. Net zoals vele andere activisten uit Oaxaca zit hij nog steeds gevangen. Zij zijn de politieke gevangenen van de APPO. Adan Mejia is sinds 17 juli opgesloten en riskeert tot 15 jaar gevangenisstraf.

Daarom roepen we op tot een actie voor de Mexicaanse Ambassade in Brussel op donderdag 13 september van 18u tot 19u. De ambassade bevindt zich op de Franklin Rooseveltlaan 94 te 1050 Brussel (in de nabijheid van de ULB).

Ook vragen wij dringende financiële steun voor de betrokken studentenorganisaties. De betaling van de borgsommen heeft hen al $5000 gekost. Ongetwijfeld volgen er verdere gerechtelijke kosten.

U kan uw bijdrage storten op het volgende rekeningnummer: 001-1370273-30 met vermelding ‘Steun Mexico’.

Vrijheid voor Adan Mejia Lopez!

Stop alle beschuldigingen tegen de studenten van MENA, CLEP-CEDEP en Militante.

Vrijheid voor alle politieke gevangenen van de APPO en andere protestbewegingen in Mexico!

Voor meer info bel naar 0479/25.77.35

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 326 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken