In de Nederlandse media duiken er steeds berichten op over de "oorlogszuchtige" president van Venezuela, Hugo Chávez, die een oorlog tegen Colombia zou willen beginnen. Nu heeft Chávez Nederland beschuldigd van steun aan agressie tegen Venezuela, doordat Nederland op haar eilanden Aruba en Curaçao in de Caraïben*, militaire bases ter beschikking heeft gesteld aan Amerikaanse militairen.

In de media werd Hugo Chávez zoals altijd weer afgeschilderd als een "gekke populist", en natuurlijk zou het beschaafde Nederland helemaal onschuldig zijn.

Later zei Maxime Verhagen, de minister van buitenlandse zaken, dat de Amerikaanse militairen op Aruba en Curaçao zitten in het kader van de "oorlog tegen drugs". Hij blijft verzwijgen wat er nou echt allemaal gebeurt op Aruba en Curaçao.

Auteurs zoals Noam Chomsky en Eva Golinger hebben in verschillende stukken al aangetoond dat de zogenaamde "oorlog tegen drugs" allerminst om de bestrijding van drugssmokkel gaat, maar wordt gebruikt voor doelen zoals het bestrijden van guerrillastrijders en het bespioneren van andere landen. Sinds de start van de "oorlog tegen drugs" is de drugssmokkel en -consumptie alleen maar toegenomen.

Dat Nederland hier aan meedoet is weer kenmerkend, want de Nederlandse regering heeft een traditie van steun aan het Amerikaanse imperialisme. Na Groot-Brittannië is Nederland traditioneel de grootste bondgenoot van de Verenigde Staten in West-Europa. De kabinetten van Balkenende gaven politieke steun aan de inval in Irak, die compleet op leugens gebaseerd was. Nu heeft Nederland troepen in Afghanistan, officieel voor wederopbouw, maar in de praktijk om het corrupte regime van Karzai overeind te houden.

De bases op Aruba en Curaçao

In 1999 tekenden Nederland en de VS een akkoord voor de oprichting van Forward Operating Locations (FOLs). Dit hield in dat Amerikaanse militairen gebruik konden maken van luchtmachtbases op Aruba en Curaçao. Hoewel de bases oorspronkelijk enkel gebruikt werden voor operaties tegen drugssmokkel en tegen de Colombiaanse guerrillabeweging FARC, veranderde dit met het aantreden van George Bush. Venezuela werd toen als een bedreiging gezien, omdat het een baken van hoop was voor de arme en werkende bevolking van Latijns-Amerika. In 2002 was er een door de CIA gesteunde couppoging tegen de democratisch gekozen Hugo Chávez. Sindsdien zijn de intriges tegen Venezuela enkel toegenomen.

In 2006 was er een grote militaire oefening van de VS, Nederland, België, Groot-Brittannië, Frankrijk en Canada in het Caraïbisch gebied, genaamd Joint Caribbean Lion 2006. Deze oefening was duidelijk als een provocatie tegen Venezuela gericht. Na kritiek van de Venezolaanse regering op het houden van deze oefening besloot de toenmalige minister van defensie Henk Kamp samen met enkele rechtse parlementariërs Chávez te beschuldigen van "het willen veroveren van de Antillen". Dit was gebaseerd op valse berichten van de Venezolaanse oppositie dat Chávez alles binnen 200 mijl van de Venezolaanse kust als Venezolaans gebied claimde, terwijl hij in die betreffende toespraak niet "200" maar "12" mijl zei.

Nu is er een nieuw conflict. Dit heeft alles te maken met de recente militarisering van Colombia en het beschikbaar stellen van zeven van haar militaire bases aan Amerikaanse troepen. Venezuela spreekt geen onzin zoals de media blijven beweren. Colombia's militaire uitgaven zijn nu 5% van het Bruto Binnenlands Product. Op het hoogtepunt van de strijd tegen de guerrillabeweging FARC bedroegen deze 2,5%.

Tevens vaart sinds 2008 de Amerikaanse Vierde Vloot weer in de Caraïbische wateren. Deze vloot werd in 1950 na de Tweede Wereldoorlog ontmanteld, maar is nu terug en vaart dicht bij de Venezolaanse kust.

Nederland speelt nu de rol van juniorpartner van de VS in de Caraïben. Verschillende spionagevliegtuigjes zijn gedetecteerd boven Venezuela. Een Amerikaanse Boeing RC-135 is verschillende keren van Curaçao opgestegen en is gedetecteerd in Venezolaans luchtruim.

Het is geen toeval dat dit allemaal gebeurt nadat president Obama Nederland heeft gevraagd zijn troepen langer in Afghanistan te houden. Een meerderheid van de Nederlandse bevolking is nu voor terugtrekking van de troepen daar. Een verlenging zou veel verlies aan populariteit betekenen voor de Nederlandse regeringspartijen. Daarom zoekt de Nederlandse regering nu andere manieren om Amerikaans imperialisme te steunen.

De Socialistische Partij (SP) is de enige partij die vragen heeft gesteld aan de regering over de intriges in de Cariben, en die vragen zijn onbeantwoord gebleven. De SP is als enige partij ook tegen de verlenging van het contract met de VS. Dit is een begin. Het moet duidelijk gemaakt worden dat de steun aan de intriges van de VS en Colombia tegen Venezuela moet stoppen!

Geen steun aan de intriges van de VS en Colombia!

Het recht op zelfbeschikking voor Aruba en de Antillen! Er is geen zelfbeschikking zolang er Amerikaanse bases op de eilanden zijn! Er is geen echte zelfbeschikking mogelijk zonder socialisme.

Sluit de Amerikaanse bases op Aruba en Curaçao!

*Nederland heeft twee overzeese gebieden in de Caraïben, Aruba en de Nederlandse Antillen. De Nederlandse Antillen bestaan uit Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Aruba, Bonaire en Curaçao (de zgn. ABC-eilanden) liggen tussen de 15 en 50 mijl van de Venezolaanse kust af.

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 327 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken