Washington escaleert de bedreigingen tegen Venezuela. Het US Department of Justice klaagde president Maduro en andere hoge ambtenaren aan op basis van uitvergrote beschuldigingen omtrent, onder andere, drugssmokkel. Dit manoeuvre werd gesteund door het US Department of State die een beloning van 15 miljoen dollar zou uitkeren in ruil voor “informatie die zou leiden tot de arrestatie” van de aangeklaagden. President Trump liet dan ook meteen weten dat hij oorlogsschepen naar de Caraïben zou sturen om de “drugshandel” te bestrijden voor de kust van Venezuela

Op hetzelfde moment kondigden de speciaal gezant voor Venezuela, Elliot Abrams, en US Secretary of State, Mike Pompeo, een “plan voor een democratische transitie” aan voor Venezuela. Het eerste punt was natuurlijk het aftreden van President Maduro.

Laten we duidelijk zijn: dit is een voortzetting van de poging tot regime verandering die in januari 2019 begonnen is. Eerst kroonde Juan Guaidó zichzelf tot “uitvoerend president”, gesteund door zijn partners in de VS. Gedurende zes maanden heeft Washington alle mogelijke middelen gebruikt om de regering van president Maduro te elimineren: diplomatische pesterijen, mediacampagnes, sancties, olie-embargo’s, staatsgrepen, dreiging met militaire invasie, provocaties aan de grens. Allemaal hebben ze gefaald. President Maduro is nog steeds aan de macht en Juan Guaidó’s imago is aangetast door corruptieschandalen, onenigheid in eigen kamp en connecties met Colombiaanse drugsbendes.

Nu er presidentsverkiezingen voor de boeg liggen probeert Trump het Amerikaanse volk van zijn beschamende omgang met de COVID-19 epidemie en de nakende recessie af te leiden door de oorlogsretoriek opnieuw te doen oplaaien.


Het idee dat dit eender wat te doen heeft met de strijd tegen drugssmokkel is belachelijk. Volgens het US Department of Drug Enforcement komt 92 procent van de cocaïne die in Amerika wordt onderschept uit Colombia. 93 procent ervan wordt verscheept door de Centraal-Amerika en Mexico. Slechts 7 procent via de Caraïbische zee. Dat roept de vraag op waarom is de focus van Washington gevestigd op Venezuela in plaats van Duque’s regime in Colombia.621x432 images Cocaine movement.png

Wanneer zelfs in de beste tijden economische sancties illegaal zijn en onschuldige mensenlevens kosten, dan is ze in stand houden tijdens een wereldwijde epidemie regelrecht crimineel. Ze verzwakken de inspanningen van Cubaanse en Venezolaanse overheden aanzienlijk. Wraakzuchtig verhindert Washington zelfs Venezolanen die in VS wonen om terug te keren naar hun thuisland.

We eisen:

  • De onmiddellijke stopzetting van bedreigingen en inmenging door de VS in Venezuela.
  • Het opheffen van alle sancties op Cuba en Venezuela.
  • Het vrijgeven van de 1,2 miljard dollar in Venezolaans goud dat illegaal wordt vastgehouden door de Bank of England zodat het kan gebruikt worden om de gezondheidscrisis aan te pakken. 

Handen af van Venezuela: weg met de bedreigingen, weg met de sancties!


Tijdschrift Vonk

layout Vonk 326 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken