Wat is de Revolutionair Communistische Organisatsie? Wie zijn wij? Wat willen wij? Hoe organiseren we ons? Wat is ons programma? Hoe kan je aansluiten? Kom het allemaal te weten op zaterdag 9 november om 17u. Spring binnen in de Overwinningsstraat 26 te Sint-Gillis (metro Hallepoort of Sint-Gillis Voorplein).

_______________________________________________________________________________________________________________________

Jullie hebben het allemaal gemerkt: de bossen branden, de woestijnen breiden zich uit, het weer slaat op hol, stortregens veroorzaken overstromingen en de zon droogt de gewassen uit. Het klimaat verandert sneller dan de IPCC-wetenschappers voorspellen.

Zoals je misschien al hebt gemerkt, wordt de wereld momenteel geteisterd door meer dan 30 oorlogen en burgeroorlogen. Wapenhandelaars vieren feest dankzij de stortvloed aan nieuwe militaire uitgaven door regeringen.

Je hebt ook gemerkt dat miljardairs nog nooit zo rijk zijn geweest. De sociale en economische ongelijkheid neemt aan een hallucinant tempo toe.

Je hebt gemerkt dat extreem rechts en ranzige conservatieven racisme en seksisme aanwakkeren. Sommigen, zoals in Groot-Brittannië, zijn zelfs uit hun holen gekropen om hele buurten te terroriseren.

Maar je hebt in datzelfde Groot-Brittannië ook de formidabele antiracistische demonstraties gezien, die veel groter en massaler waren en die de fascisten uit de wijken verdreven.

Opstanden en zelfs regelrechte revoluties doen landen als Sri Lanka, Kenia en Bangladesh op hun grondvesten daveren. De arme massa's, studenten en arbeiders, proberen hun lot in eigen handen te nemen en werpen autocratische en kapitalistische regimes omver. Geloof ons, dit is nog maar het begin.

In de afgelopen jaren zijn de politieke, sociale en anti-regeringsprotesten over de hele wereld toegenomen.

Het is geen toeval dat, zoals talrijke studies hebben aangetoond, het begrip van het communisme aan populariteit wint onder de nieuwe generaties. Tegen deze achtergrond van revolutie en contrarevolutie over de hele wereld hebben we in juni de Revolutionair Communistische Internationale opgericht. In België wordt op 9 november de Revolutionair Communistische Organisatie gelanceerd. Dit is niet alleen een naamsverandering. Het gaat over het vernieuwen van onze krachten onder een gedurfdere, openlijk communistische vlag.

We zijn ons bewust van een nieuwe radicalisering, in de eerste plaats onder jongeren, middelbare scholieren, studenten en arbeiders. Het begon in België enkele jaren geleden met de spontane uitbarsting van klimaatstakingen op middelbare scholen, die vele maanden aanhielden. De pandemie onderbrak en verstikte dit proces, maar het bleef ondergronds verder sudderen en zich heruitvinden. Het politiegeweld dat leidde tot de dood van verschillende jongeren tijdens de lockdown wakkerde de woede in de volksbuurten aan.

Het was ook rond deze tijd dat de Black Lives Matter-beweging wereldwijd ontstond. In ons land herleefde hierdoor de kritiek op het kolonialisme. Niet alleen het kolonialisme van vroeger, maar ook het kolonialisme van nu, dat nog steeds springlevend is in de vorm van racisme, historisch revisionisme en imperialisme.

Een nieuw sociaal en politiek concept, dat van 'essentiële arbeiders', werd geboren tijdens de lockdown. Deze arbeiders bleven in de frontlinie om te zorgen voor voedsel, transport, zorg enzovoort, terwijl de aandeelhouders en bazen veilig doorgingen met het vergaren van rijkdom. Het was deels onder deze arbeiders dat veel acties en stakingen begonnen aan het einde van de verschillende lockdowns. Ze (en vooral zij, want het waren vaak vrouwen) realiseerden zich dat onder het kapitalisme, hoe 'essentiëler' je bent, hoe minder je wordt gewaardeerd en betaald. De inflatie holde onze inkomens ook snel uit. Dit leidde tot woede in bedrijven. Het nummer 'Santé' van Stromae doet hen eer aan. Maar het is niet genoeg, zoals Stromae zingt, om “het glas te heffen op hen die er geen hebben”. Wij heffen onze vuisten! We lanceren ook de Revolutionaire Communistische Organisatie voor al die onzichtbare arbeiders, zij die onzichtbaar zijn gemaakt door het kapitalisme.

Ook is er de enorme opleving van de strijd tegen seksisme en genderonderdrukking. De strijddagen en stakingen op 8 maart werden steeds massaler. Maar het is de toename van het aantal oorlogen in de afgelopen jaren die jonge mensen het meest heeft geschokt en hen aan het denken heeft gezet op een manier die we zelden eerder meegemaakt hebben. De inter-imperialistische oorlog tussen de NAVO en Rusland op Oekraïens grondgebied heeft opnieuw miljoenen mensen op straat gebracht.

De genocide van Israël op de Palestijnen in Gaza werkt als een katalysator voor radicalisering. Dit proces maakt deel uit van de wereldwijde klassenstrijd. In een wereld die wordt geteisterd door inflatie, stijgende kosten voor levensonderhoud, een klimaatramp en een groeiend wantrouwen jegens alle partijen, heeft de genocide tegen de Gazanen de woede van de massa's gewekt. Instinctief sympathiseren miljoenen arbeiders en jongeren met het Palestijnse volk. De westerse imperialisten hebben zichzelf in diskrediet gebracht door actief deel te nemen aan dit bloedbad. Overal zijn landen verdeeld tussen degenen die de Palestijnen steunen en degenen die Israël steunen.

Als de samenleving echt van kop tot teen moet veranderen, is al deze radicalisering, al deze creatieve energie, van vitaal belang. Maar om al deze pogingen tot verandering te laten slagen, ontbreekt er één essentieel ingrediënt: een revolutionaire organisatie. Trotski beschrijft de rol van zo'n organisatie als volgt: “ Zonder een leidende organisatie zou de energie van de massa's verdwijnen als stoom tenzij ze in zuigercilinder wordt opgevangen. Het is de energie van de massa’s die de beweging maakt. Beweging komt noch van de cilinder, noch van de zuiger, maar van de stoom. Maar zonder de cilinder gaat haar enorme kracht verloren" Het is deze organisatie die we nu en zonder uitstel willen opbouwen. Een ongeorganiseerde communist is een contradictio in terminis. Wacht niet langer. Organiseer je samen met ons. De Revolutionaire Communistische Organisatie is jullie organisatie. Tot ziens op 9 november in Brussel in de Overwinningsstraat 26 om 17u in Sint-Gillis;

Tijdschrift Vonk

Affiche NDLS 9 novembre page 001layout Vonk 325 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken