Alle fietskoeriers in België kregen donderdag 26 september een mail van Deliveroo. Om in orde te zijn met de P2P-wetgeving, zullen er vanaf 8 oktober veranderingen doorgevoerd worden. Deze maatregelen zijn een achteruitgang voor alle P2P-koeriers. Deliveroo blijft nog steeds alle kosten op de koeriers afwimpelen, zonder belastingen en sociale zekerheidsbijdragen te betalen.
Deze maatregelen zijn een ACHTERUITGANG voor alle P2P-koeriers, zij zullen hierdoor MINDER gaan verdienen. Het bedrag (bv. 4,32 euro in Gent) ligt lager dan het bedrag dat we kregen onder het vorige systeem met vaste vergoeding. Dat was 5 euro, maar werd in juli 2018 afgeschaft.
De adressen van de klanten zullen niet weergegeven worden wanneer de opdracht door de koerier wordt aanvaard. Zo kunnen koeriers kilometers ver worden gestuurd voor het belachelijk lage bedrag van 4,32 euro. Ter vergelijking: 4,32 euro is nu het bedrag dat we in Gent krijgen voor een korte bestelling van 1-2 km ver …
In Gent, kun je 2 tot 2,5 leveringen per uur doen. Dat betekent dat koeriers tussen 8 en 11 euro per uur zullen verdienen. Dat is een enorme achteruitgang. En dat voor avond- en weekendwerk, waarbij we alles zelf moeten aankopen (fiets, rugzak, jas, 3G-abo, smartphone …)! Ter vergelijking: deze zomer, mede als gevolg van onze staking van 15 juni, verdienden we 15 euro per uur gemiddeld.
Het is opmerkelijk dat het ministerie De Croo deze kleine aanpassingen zomaar aanvaardt. In wezen verandert er niets aan de organisatie van Deliveroo, dat nog steeds onze werkomstandigheden dicteert en alle betaalde bedragen centraliseert en bepaalt. (Met andere woorden is het absoluut geen P2P-dienst.)
Door dit knip-en plakwerk te accepteren, accepteert het ministerie dat koeriers zonder een zekere veiligheid, zonder degelijke verzekering, zonder garantie op inkomen … werken. En dat Deliveroo nog steeds alle kosten op de koeriers afwimpelt, zonder belastingen en sociale zekerheidsbijdragen te betalen.
Wij willen dan ook van Deliveroo een minimum gegarandeerd inkomen van 14 euro per uur. En we willen zo snel mogelijk een gesprek met de FOD Financiën om bovenstaande problemen aan te kaarten en de platformwerkers onder een degelijk statuut te werken.
Oorspronkelijk gepubliceerd op DeWereldMorgen