Maurice De Velder, topmanager van Think Media, roept op tot respect voor ondernemers in Vlaanderen (De Standaard van 24 september). Dit als onderdeel van de golf van verontwaardiging in patronale middens over de voorhechtenis van Luc Vansteenkiste.

Wat De Velder vraagt is niet minder dan een preferentiële behandeling van ondernemers door justitie, een soort gerechtelijke business class zeg maar. Dat is natuurlijk te gek om los te lopen. Je kan een boom opzetten over de toepassing van voorhechtenis in ons land, maar die bedenkingen gelden dan in gelijke mate voor het in voorhechtenis nemen van allochtone relschoppers in Kuregem als voor ondernemers.

Ondernemers die zich schuldig maken aan handel met voorkennis hebben wat de publieke opinie betreft sowieso het voordeel dat hun misdrijf vrij abstract is. Terwijl de materiële, menselijke en maatschappelijke schade aangericht door relschoppers en straatcriminelen direct zichtbaar is, is dat niet het geval bij handel met voorkennis. De man in de straat ligt daar niet van wakker. Ten onrechte, want de schade die erdoor wordt toegebracht is onnoemelijk veel groter dan bij straatrellen. Handel met voorkennis zorgt ervoor dat grote bedrijven waarvan de waarde door jarenlange inspanningen van duizenden werknemers werd opgebouwd op enkele uren tijd worden leeggezogen door de beurs. De rekening daarvan wordt daarna doorgeschoven naar de mensen die hun job verliezen door het debacle, naar de kleine aandeelhouders en naar de belastingbetalers. Daarom wens ik de mensen van de politie en van justitie die dit heikele dossier durven aanpakken goede moed. De druk die op hen wordt uitgeoefend spat momenteel van de krantenpagina's af.

Vansteenkiste wordt ervan verdacht de financiële holding Bois Sauvage op de hoogte te hebben gebracht van de nakende verkoop van Fortis. Daardoor kon de holding zich op 3 oktober 2008 ontdoen van 3,6 miljoen Fortis-aandelen tegen een nog relatief hoge verkoopprijs. Die zet van Bois Sauvage was maar het topje van de ijsberg. Dezelfde dag verwisselden 28,6 miljoen Fortis-aandelen van eigenaar, 10 miljoen meer dan op een normale beursdag in die periode, en 14 miljoen meer dan op een normale beursdag tout court. In Amsterdam werden er op 3 oktober ook nog eens 34,9 miljoen aandelen verhandeld. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid werden er op 3 oktober dus nog veel meer Fortis-aandelen verhandeld op basis van voorkennis dan die van Bois Sauvage.

Deze omstandigheid pleit misschien verzachtend voor baron Vansteenkiste, maar schept zeker geen klimaat van respect voor Belgische of Vlaamse ondernemers. Zij gedroegen zich in die oktoberdagen van 2008 als een plunderend Congolees leger dat wist dat Goma binnen enkele uren in handen zou vallen van de vijand.

Respect moet je verdienen, elke dag. In plaats van te speculeren met Franse topwijnen en champagnemerken zoals ene meneer Frère doet, investeer je dan bijvoorbeeld in een industrieel plan voor Opel Antwerpen, en zorg je ervoor dat de auto-industrie van de toekomst een thuisbasis vindt in dit land. Zoniet zal de roep om een openbare bank, een openbare energiesector en zelfs een openbare auto-industrie steeds luider klinken.

 

Tijdschrift Vonk

layout Vonk 326 1 page 001

Activiteiten

Onze boeken

Onze boeken