Analyse

In zijn laatste blog voor Knack breekt Karl van den Broeck een lans voor verantwoorde journalistiek en verwijst naar een studie die aantoont dat de grondslag van korte, blitse en sensationele berichtgeving niet gegrond blijkt. Of: de doorsnee kijker is niet de sensatiejunk die kijkcijfergoeroes voor ogen hebben.

Op 2 december organiseert Venezuela voor de zoveelste keer een nationaal referendum over een belangrijke politieke kwestie: de nieuwe grondwet. Dat is niet slecht voor een land dat constant het etiket ‘autoritair’ opgeplakt krijgt. De media maken echter vooral ophef over het voorstel om aan de president de mogelijkheid te geven bij elke verkiezing zich opnieuw verkiesbaar te stellen.

Je hebt het ongetwijfeld opgemerkt tijdens je inkopen. De prijzen van voedselproducten stijgen. In dit artikel willen we begrijpen waarom en wat we er tegen kunnen doen.

De manier waarop de computerindustrie vandaag functioneert, is een perfecte illustratie van alle fouten en de groteske inefficiëntie van het kapitalisme, waar het voornaamste doel niet het dienen van de belangen van de samenleving is. Het ontwikkelen, verbeteren of innoveren van software komt op de tweede plaats in vergelijking met het primaire doel om winst maken.

De oranje-blauwe partijen zijn al meer dan vier maanden over een regeerakkoord aan het onderhandelen. Vooral CD&V/N-VA is met een uitgesproken regionaal programma naar de kiezer getrokken en hangt zowat elk hervormingsvoorstel op aan de voorwaarde tot 'meer regionale autonomie'. Dat de strijd vooral om symbolen draait, verhult de sociaal-economische agenda die achter deze regionalisering schuilgaat.

Erik De Bruyn krijgt bij zijn gooi naar het sp.a-voorzitterschap nu ook steun vanuit het buitenland. John McDonnell, die in het Britse parlement zetelt voor Labour, schrijft in een solidariteitsboodschap: “De partij heeft een leider nodig die een beweging voor verandering kan inspireren en mobiliseren, en die bovendien begrijpt dat er nood is aan een brede internationale progressieve coalitie. Erik is die leider.”

Overal waar het project voor “een socialisme van de 21e eeuw” ingang vindt, wekt het begeestering op vanuit de onderkant van de maatschappij. In Ecuador, waar Rafael Correa nog geen jaar geleden verkozen werd, behaalde de president een kletterende overwinning bij de verkiezing voor de nieuwe Grondwetgevende Vergadering op 30 september.

Van 29 juli tot en met 3 augustus organiseerde de Internationale Marxistische Tendens (IMT) haar wereldschool in Barcelona. Er waren 300 kameraden aanwezig die afkomstig waren uit 26 landen, waaronder El Salvador, Cuba, Mexico, Venezuela, Argentinië, Brazilië, Pakistan, Iran, Israël, Rusland en de meeste Europese landen.

Tot voor kort ging de top van beide vakbonden wel in het verweer tegen de asociale staatshervorming, maar op een veel te timide manier. Vanaf september werden echter allerlei initiatieven genomen. ACV en ABVV kondigden een gemeenschappelijke campagne tegen de staatshervorming aan.

De plotse stijging van de brandstofprijs heeft de verarmde massa’s in Myanmar tot actie aangezet. De militairen reageren met brutale repressie. Ook in Nepal rommelt het. De maoïsten zijn uit de regering gestapt. Lees daarover onze Engelstalige artikels.

Het recentste vredescahier is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Vrede en Vonk. Al jaren werken Vonk en Vrede samen rond de oorlog in Irak, de Amerikaanse wapentransporten in België, de jaarlijkse Vredesconferentie en de Bolivariaanse Revolutie in Venezuela. Deze samenwerking mondde recent uit in een gemeenschappelijke ‘vredescahier’ over Latijns-Amerika.

Gisteren waren zowel Frank Vandenbroucke als Erik De Bruyn te gast op de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Terwijl minister Vandenbroucke op de traditionele academische openingszitting kwam pleiten voor een zogenaamd “rationeler” onderwijsaanbod, was Erik De Bruyn er op uitnodiging van de lokale syndicale delegatie van het ABVV.

Wat is het opzet van nationalisaties? Is een nationalisatie vandaag nog mogelijk in een sterk geïnternationaliseerde economie? Willen wij het privé-bezit afschaffen? Al deze en andere vragen zijn in de schijnwerpers gebracht dankzij de gooi van Erik De Bruyn naar het voorzitterschap van de SP.a.

De Poolse eerste minister Jaroslaw Kaczynski en zijn partij PiS zitten in moeilijkheden. Daardoor wankelt het regime van hem en zijn tweelingbroer, Lech Kaczynski, die president van Polen is.

De resultaten van de Griekse verkiezingen waren een duidelijke uitdrukking van de verlinksing en sociale polarisatie in de samenleving. De rechtse regeringspartij Nieuwe Democratie (ND) verloor 3,53 procent. Toch is de grootste verliezer onmiskenbaar de sociaal-democratische Pasok. De echte winnaars zijn de linkse partijen KKE en Syriza.

Na de nominatie van Erik De Bruyn als kandidaat voorzitter van de SP.a door de Antwerpse afdeling sprak Erik op het duidingsprogramma Terzake. Gedurende het vraaggesprek ging Erik in op Marx, nationalisaties, de energiesector, het Generatiepact enzovoort.

“Terug naar links” is het standpunt dat SP.a Rood verdedigt. Dit wordt door de top afgedaan met de kritiek: we hebben een linkse campagne gevoerd en kijk naar het resultaat. Jazeker, maar het regeringsbeleid was wel van een ander allooi en misschien telt dit wel meer voor een niet onaanzienlijk deel van de kiezers en voor vele partijleden.

Toen eind jaren ’90 Europa zich weer begon te roeren tegen de vermarkting, gebeurde dat onder de noemer antiglobalisme. Sinds enkele maanden wordt het eenheidsdenken opnieuw in vraag gesteld. Deze keer is het geen ‘amorfe massa’ die dit doet, maar mensen die zich opnieuw zonder schroom ‘socialisten’ noemen.

De SP.a staat voor een van de grootste uitdagingen uit haar recente geschiedenis. Na een historische verkiezingsnederlaag en het collectieve mea-culpa van de leiding staan binnenkort voorzittersverkiezingen voor de deur met, schrik niet, twee kandidaten. En zie, meteen gaan er stemmen op die dat een slecht idee vinden.

Walter Pauli schrijft in een opiniestuk over de sp.a (12/09) dat de politieke boodschap van kandidaat-voorzitter Erik De Bruyn “niet modern overkomt”. Om die stelling te staven verwijst hij naar het pleidooi van De Bruyn om de energiesector te nationaliseren.

Het debat waar veel mensen op zaten te wachten, is eindelijk losgebarsten. De nominatie van Erik De Bruyn en Elke Heirman voor SP.a-voorzitter en -ondervoorzitter heeft ervoor gezorgd dat een socialistisch antwoord op de hedendaagse maatschappelijke vragen toegang krijgt tot de grote media en zo tot het grote publiek.

Nu de basis van SP.a Antwerpen haar steun heeft toegezegd aan de kandidatuur van Erik De Bruyn en Elke Heirman voor SP.a-voorzitter en ondervoorzitter, geven steeds meer socialisten openlijk steun aan het project van SP.a Rood. Daaronder bevindt zich het Mechelse gemeenteraadslid Glenn Nason. Steun vanuit het bolwerk van Gennez!

Op een algemene ledenvergadering met circa 200 aanwezigen heeft de Antwerpse stadspartij van sp.a op 8 september beslist om sp.a-roodkandidaat Erik De Bruyn voor te dragen voor het nationale voorzitterschap van de sp.a. Er wordt binnen de partij momenteel duchtig gediscussieerd over de richting die ze nu moet uitgaan.

Op 27 augustus stond in De Morgen een interview met Dirk Van der Maelen, kandidaat ondervoorzitter voor de SP.a. Zijn kandidatuur moet de onrust bij de basis sussen door het beeld te creëren dat de partij een draai naar links maakt.

Het is volle zomer, maar het Europese patronaat is zijn messen aan het scherpen. 'Minimum dienstverlening' is een rookgordijn van de rechterzijde om het recht op staken uit te hollen.

Dat het in Latijns-Amerika warm kan zijn, weet iedereen. Een hete politieke zomer geeft het continent een steeds rodere gloed: politieke radicalisering in El Salvador en Guatemala, grote stakingen en betogingen in Chili, Peru en Bolivia, en voorstellen voor een nieuwe grondwet in Venezuela.

In elke kapitalistische groeiperiode is er een element van speculatie, maar in de huidige groeiperiode is het speculatieve element belangrijker dan ooit tevoren. Tot nu toe heeft de economie van de VS een recessie kunnen vermijden, maar de groeivertraging is een feit. De Amerikaanse schuldenberg is onhoudbaar. De nervositeit van investeerders manifesteert zich in de crisis op de beurzen.

De meeste mensen willen dat de sociaal-economische kwesties voorrang krijgen op de communautaire twisten. Zeker tegen de achtergrond van groeiende armoede, de stijgende prijs van brood en melk, hogere energieprijzen en onbetaalbare huren. De communautaire agenda dient echter wel bepaalde sociaal-economische belangen, maar niet deze van de werkende klasse.

De onderhandelingen over de federale regeringsvorming vlotten zoals verwacht niet erg op het communautair vlak. Moeten de werkers en hun gezinnen daar echt van wakker liggen? Moeten we nu voor of tegen het behoud van België zijn?

De turbulentie op de financiële markten heeft de afgelopen dagen over heel de wereld miljarden geschrapt. De monetaire instellingen zijn bezorgd over een mogelijke ‘meltdown’ van het mondiale financiële systeem. Daarom gooien de centrale banken nu miljarden euro’s op de markten.

Op 31 augustus is prinses Diana tien jaar dood. Ter nagedachtenis zijn er in Groot-Brittannië al heel de zomer allerlei evenementen en diensten. Wij willen echter iets anders herdenken: de opwelling van ongenoegen uit de buik van de samenleving naar aanleiding van haar dood. Die was tekenend voor de jaren ’90, toen ook België dooreen geschud werd door de Witte Beweging.

Dat de SP.a zich in een existentiële crisis bevindt, is een understatement. Het regent kritiek en die komt in de eerste plaats van binnen de partij, wat al lang niet meer gezien is. In de afdelingen wordt nu een debat over socialistische politiek gevoerd en SP.a Rood wil dit voeden.

Terwijl het Midden-Oosten steeds dieper wegzakt in een vicieuze cirkel van dood en vernieling, zet de Eerwaarde Tony Blair opnieuw een stapje op het wereldtoneel, deze keer als internationale gezant voor het Midden-Oosten.

Brutale repressie blijkt het enige antwoord te zijn van de regering na de heropstanding van de massabeweging in Oaxaca de laatste weken. Talrijke activisten werden aangehouden door de politie. Onder hen bevind zich een kameraad van Militante, Tendencia Marxista, onze zusterorganisatie in Mexico. Solidariteit en protest hiertegen is dringend nodig.

In april vertrok een driehoofdige delegatie vanuit België op studiereis naar Venezuela. We hadden een gesprek met twee van de drie reisgenoten. Het verslag van Erik Demeester (Handen Af van Venezuela) en Stephen Bouquin (arbeidssocioloog universiteit van Amiens) is een must voor iedereen die inzicht wil in het proces van arbeiderscontrole.

Twee vakbondsleiders, Carnero en Morala, van de scheepswerf Naval Gijon krijgen drie jaar gevangenisstraf voor de valse beschuldiging een verkeerscamera te hebben vernietigd. Lees meer over deze ernstige aanval tegen de vakbondsrechten en toon je solidariteit.