Analyse

Op 10 juni bevestigde ook België een Europese trend. De socialisten kregen een verpletterende pandoering wegens hun rechtse sociaal-economische koers. De werkende mensen moeten nu de prijs betalen voor deze fouten van de partijleiding. Een rechtse regering met een nog harder beleid wacht ons. Toch zal een oppositiekuur niet volstaan als ze niet gepaard gaat met een herbronning en een breed intern debat over socialisme in de 21ste eeuw.

Er is opnieuw een smeercampagne tegen de Bolivariaanse Revolutie bezig. De media belichten eenzijdig de acties van de oppositie en hun strijd voor ‘vrije meningsuiting’, terwijl ze amper een woord reppen over de gigantische betoging ter ondersteuning van de regering, afgelopen zaterdag in Caracas. De heersende klasse tracht een nieuw offensief van destabilisatie in te zetten.

Enkele maanden geleden kondigde de Venezolaanse president aan dat de Bolivariaanse regering de uitzendlicentie van tv-station RCTV niet zou vernieuwen. Sindsdien is er wereldwijd een bijtende mediacampagne bezig die Hugo Chavez beschuldigt van het muilkorven van de persvrijheid om “de oppositie het zwijgen op te leggen”.

Op 14 mei ging er in Gent een groot debat door over privatiseringen, met vertegenwoordigers van de vakbonden en de politieke partijen. We publiceren hier de inleiding van Stephen Bouquin, professor arbeidssociologie aan de universiteit van Amiens.

Leden van de Labour Party en aangesloten vakbonden werden donderdag 17 mei wakker met het onaangename nieuws dat Gordon Brown, de zogenaamde architect van New Labour, de volgende leider van de Labour Party wordt en meteen ook Eerste Minister, zonder enige vorm van verkiezing. De enige andere kandidaat, John McDonnell, werd van de kieslijst gehouden.

Op vrijdag 25 mei kende de nationale staking bij De Post een overweldigend succes. Bij de postbodes legden 80 procent of meer het werk neer, 70 procent bij de bedienden in de postkantoren. Dat volgde op een twee weken lange staking van het Gentse postpersoneel. Wat is er veranderd en wat zijn de mogelijkheden voor de toekomst?

2006 was een keerpunt voor de klassenstrijd in Mexico. De massale beweging tegen de kiesfraude en de rebellie in Oaxaca hebben veel losgemaakt in de onderste lagen van Mexico. Dit aanhoudende opstandige klimaat leidde begin mei tot een algemene staking, de eerste sinds 1916.

Verschillende postkantoren in het land gingen de afgelopen week in staking wegens de veel te hoge werkdruk en het schrijnend tekort aan personeel. Ook de klanten van De Post zijn het slachtoffer van de liberaliseringspolitiek. Hoog tijd om front te vormen tegen de waanzin.

Onder de titel “Oepvliegers” gaf de zanggroep Hei Pasoep afgelopen weekend drie prachtige concerten in de Antwerpse Roma ter gelegenheid van hun dertigjarig bestaan. Daarbij ook een uitvoering van het “Cancion del Poder Popular”.

De Rode Tekstbaron heeft zich voorgenomen om in deze barre verkiezingsperiode éénmaal per dag op te stijgen en een vliegtuigje van de rechterzijde uit de staalblauwe luchten van cyberspace neer te halen. Professor Aviel Verbruggen werd het eerste slachtoffer

Voor de derde keer op rij heeft links de presidentsverkiezingen verloren in Frankrijk. Hoewel het verzet tegen Sarkozy op zich een hoop mensen mobiliseerde, kon het programma van de PS weinig enthousiasme opwekken. Bijgevolg hebben velen zich laten verleiden door de ‘breuk’ die Sarkozy zogezegd incarneert.

Op 15 april 2007 behaalden de arbeiders en boeren van Ecuador hun grootste overwinning op de oligarchie en het imperialisme. Tijdens de volksraadpleging die president Rafael Correa liet uitvoeren met de vraag of het volk voor of tegen de oprichting van een ‘grondwetgevende vergadering’ is, antwoordde een overweldigde meerderheid ‘SI’.

Vonk wenst iedereen een strijdbare Dag van de Arbeid, zeker nu de verkiezingen in aantocht zijn. Berichten over de riante inkomens van managers en het historisch lage aandeel van de lonen in het nationale inkomen, doorkruisen de kiescampagne. Een terugkeer naar de ‘roots’ van het socialisme zou de SP.a geen windeieren leggen.

SP.a Rood, de linkse tendensbeweging in de SP.a, brengt eigen kandidaten in stelling voor de federale verkiezingen van 10 juni. Zaterdag lanceert ze haar kiescampagne in Doel in de Antwerpse haven. Ze werkt daarbij rond twee thema's: "Recycleer de kerncentrales!" en "Met de trein naar het werk, ook in de Antwerpse haven!"

De opwarming van de aarde is uitgegroeid tot een politiek hot item, letterlijk en figuurlijk dan. Wat sterk opvalt in de huidige kruistocht tegen het broeikaseffect is de nadruk die gelegd wordt op de individuele consument. Erik De Bruyn wijst daarentegen op het verwoestende karakter van het productiesysteem zelf.

Er is al veel gezegd en geschreven over de bruisende sociale bewegingen in Latijns-Amerika. Vaak leggen intellectuelen daarbij vooral nadruk op de verschillen met de traditionele arbeidersbeweging. Academische concepten over ‘nieuwe sociale bewegingen’, ‘lokale gemeenschappen’, ‘inheemsen’ enzovoort verdoezelen echter het klassenkarakter van de radicalisering op het subcontinent.

In Ecuador heeft vrijdag 15 april president Correa een volksraadpleging gewonnen. Deze volksraadpleging betrof de vraag of er een Asamblea Constituyente (grondwetgevende vergadering) zou worden ingesteld, met alle volmachten om de grondwet te herschrijven en regionale verdelingen te herzien.

In het volwassenenonderwijs wil minister Vandenbroucke één euro per gevolgd lesuur vragen. Dat zou de prijs van de meeste opleidingen fors omhoog drijven waardoor het nog voor weinig mensen toegankelijk wordt.

Niets beroert de arbeidersbeweging meer dan de verdediging van de sociale zekerheid. Het was dan ook voorpaginanieuws toen professor Cantillon een studie uitbracht waarin ze stelt dat onze sociale zekerheid de laatste tien jaar sterk achteruit is gegaan. We moeten deze evolutie in een internationale context plaatsen, waarin het oude kapitalisme van de VS en het jonge kapitalisme van China de toon zetten.

Enkele uren geleden raakte op de Europese ondernemingsraad van Opel bekend dat er op korte termijn 1400 banen zullen sneuvelen bij de Opel fabriek in Antwerpen. De nieuwe generatie Astra vanaf 2009 zal niet geassembleerd worden in Antwerpen.

Een kleine twee jaar na de vakbondsstrijd tegen het Generatiepact en het ontstaan van SP.a Rood, staat de tendensbeweging voor een volgende belangrijke stap in haar ontwikkeling. Op 10 juni zijn het federale verkiezingen en het goede nieuws is dat de kiezer voor al zeker drie SP.a-Roodkandidaten kan stemmen. Dat wil kortom zeggen dat de werkende bevolking in dit land opnieuw een stem in het parlement kan krijgen. Wij worden van minder dolenthousiast! Maak kennis met de SP.a-Roodkandidaten.

Maarten Vanheuverswyn trok eind maart voor twee weken naar Pakistan om daar het congres van The Struggle bij te wonen. Hij kwam laaiend enthousiast terug aangezien het congres van 2.200 kameraden aantoont dat het marxisme stilaan een reële kracht begint te worden in Pakistan.

Uitzonderlijke activiteit ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de staatsgreep tegen Chavez en van de volksopstand die de Bolivariaanse Revolutie op de sporen zette. Met Eva Gollinger, auteur van de Chavez Code en Alejandro Fleming, ambassadeur van Venezuela, in Antwerpen en Brussel. Verder ook activiteiten Geraardsbergen en Sint-Niklaas.

Lula is eind 2006 voor een tweede termijn verkozen tot president van Brazilië. Terwijl hij zijn regering is aan het vormen, warmt de klassenstrijd op, zoals bijvoorbeeld bij de grote luchthavenstaking en de bedrijfsbezettingen tegen ethanolproductie. De PT is haar maagdelijkheid verloren en zal onder een ander gesternte regeren dan voordien.

De EU is steeds gebruikt als excuus voor elke besnoeiing in de welvaartsstaat, elke privatisering en elke andere neoliberale maatregel. De Europese multinationals misbruiken de gedachte van eenheid en vrede om hun winstmarges op te drijven en krijgen daarvoor de gewillige hulp van de politici, die dan achteraf een klaagzang houden alsof ze “geen greep hebben op de economie”.

“Bij Vive TV, slaagt de geëngageerde journalist of filmmaker erin zijn droom waar te maken: door zijn werk begint hij de werkelijkheid te veranderen.” Lees het verslag van de première van een boeiende documentaire in Brussel.

Vrijdag 16 maart zat Erik De Bruyn (SP.a Rood) samen met Kristien Merckx (15 December Beweging), Meyrem Almaci (Groen!), Peter Mertens (PVDA), Jef Sleeckx (Comité voor een Andere Politiek) en Michel Vanhoorne (Links Ecologisch Forum) in een panelgesprek met als onderwerp “Ontwikkelingen ter linkerzijde". Een verslag van deze activiteit in Antwerpen, overgenomen van de elektronische nieuwsbrief Diogenes.

De solidariteitsbeweging met de revolutie in Venezuela is in een nieuwe fase aanbeland. 2006 was een “grand cru” voor de solidariteit in België. Tijd dus om de campagne 'Handen Af van Venezuela' op een hoger niveau te tillen.

Dankzij de SP.a werd in het regeerakkoord 2003-2007 de herziening van de geheime bilaterale akkoorden uit 1971 met de VS betreffende militaire transporten over Belgisch grondgebied opgenomen. SP.a Rood aanvaardt niet dat de uitvoering van dit punt van het regeerakkoord in een bureaucratisch labyrint wordt gesmoord.

Naar aanleiding van een actie tegen de sluiting van twee postkantoren in Deurne Noord verspreidde Vlaams Belang een pamflet met de titel: Sluiting postkantoren Deurne, hypocriete houding SP.a. Daarin probeert het VB op politieke lijnen tweedracht te zaaien tussen de tegenstanders van de sluiting en wil de partij meteen wat reclame maken om voor haar te stemmen.

Ik moest toch even in mijn arm knijpen toen ik de aangetekende brief las van de Stad Brussel. Zij startte een administratieve procedure tegen mij wegens deelname aan een niet toegelaten betoging voor de Mexicaanse ambassade op 30 oktober 2006. Het prijskaartje: een boete van maximum 250 euro! Later kom ik te weten dat 13 andere actievoerders eveneens betrokken zijn. En dat vier maanden na de feiten!

Hier en daar kan je het zelfs in België in de kranten terugvinden: er broeit iets in Kopenhagen. Zoals te verwachten wordt er door de massamedia niet bepaald objectief gerapporteerd. De Standaard vat het kort samen als gaande om relletjes, ontstaan nadat een stel anarchisten volledig terecht uit een kraakpand zijn gezet. Om een idee te krijgen van wat er nu juist gaande is, moeten we er echter iets meer woorden aan vuilmaken.

Al tien jaar worden de monopolies van de nationale postbedrijven afgebouwd. De volgende stap is om tegen 2009 de volledige Europese postmarkt te liberaliseren. Het gevolg laat zich raden. Zoals in andere landen komt statutaire tewerkstelling op de helling en zullen tal van postkantoren worden gesloten, vooral in ‘verlieslatende’ regio's.

Zondag 18 maart is Brussel opnieuw het toneel van een vredesbetoging als onderdeel van een internationale anti-oorlogsdag. Na vier jaar Amerikaanse bezetting “om vrede en democratie te brengen”, zakt Irak steeds verder weg in een burgeroorlog. De VS en hun bondgenoot Israël zien zich geconfronteerd met een toenemende revolte.

Sceptici wijzen erop dat vooral natuurlijke processen het klimaat beïnvloeden. Een feit is dat de opwarming van de aarde en de veronderstelde invloed van menselijke activiteiten daarop uitgegroeid is tot een politiek hot item, letterlijk en figuurlijk dan.

De verkiezingen zijn in aantocht dus de partijen beginnen zich te positioneren. Geen van de regerende partijen of de oppositie is echter van plan buiten de lijntjes van het liberale credo te kleuren.

Terwijl Blair zijn troonopvolging regelt voor Gordon Brown, tonen de peilingen hoe laag de steun voor Labour is gevallen. Bij de volgende verkiezingen kunnen de Tories terugkeren.